Otoimmun Hastalıklar Nelerdir?
- elifsusluoglu
- Apr 27, 2023
- 1 min read
Updated: Oct 22, 2023

Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzu zararlı mikroorganizmalara, enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı korur. Bağışıklık sisteminin bu olağan işleyişinin dışında hatalı bir şekilde vücudun kendi sağlıklı dokularına saldırmasıyla otoimmün hastalıklar oluşur.
Bağışıklık sisteminin yabancı hücre ile vücut hücresini ayrımını yapmasını sağlayan çeşitli mekanizmalar vardır. Bu mekanizmalarda meydana gelen düzensizlik, bozukluk sonucunda, bağışıklık sistemi kendi vücut hücrelerini yabancıymış gibi algılar ve vücut kendi dokusuna karşı bir savunma reaksiyonu geliştirir. Bunun sonucunda oluşan antikorlar, ilgili dokuya veya organa zarar verir. Bu olağandışı seyir, birçok farklı otoimmun hastalığa yol açabilir. Günümüzde bilinen yaklaşık 80'den fazla otoimmün hastalık çeşidi bulunmaktadır.
Otoimmün hastalıklardan en sıklıkla bilinenleri şunlardır:
Hashimato hast. (Tiroit bezi)
Çölyak hast. (Bağırsak)
Sedef hast. (Cilt)
Tip 1 Diyabet (Pankreas)
Romatoid artrit (Eklemler)
Multipl skleroz (Sinir sistemi)
Otoimmun hastalıklar etkilenen vücut bölgelerine göre bir sınıflandırma yapıldığında; farklı sistemlerin etkilendiği daha net bir şekilde görülmektedir:
Eklem ve Kaslar:
Romatoid artrit
Psöriatik artrit
SLE Lupus Sistemik lupus
Sjögren sendromu
Sindirim yolu:
Crohn hastalığı
Çölyak hastalığı
Ülseratif kolit
Endokrin Sistem:
Hashimato
Addison hast.
Graves hast.
Cilt:
Sedef hast (Psöriasis)
Vitiligo
Dermatomiyozit
Sinir Sistemi:
MS Multiple skleroz
Guillain-Barre sendromu

Neden Otoimmun Hastalıklar oluşur?
Otoimmun hastalıkların oluşum süreci tam, net olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlık, yaş, cinsiyet gibi faktörler hastalık zemininde söz konusu olabilmekle birlikte, değiştirilebilir yaşam tarzı faktörleri ve çevresel etmenler de hastalık hikayesinde mutlaka yer alır. Değiştirilebilir yaşam tarzı faktörleri olarak; stres, beslenme, toksin maruziyeti sayılabilir.

Hastalığın kök nedeni tam olarak bilinmediğinden, oluşan hastalığı ortadan kaldıran kesin bir tedavi de yoktur. Bununla birlikte, tedavide yapılması amaçlanan otoimmun hastalığın semptomlarını azaltmak, hastalığın ilerlemesini engellemek ve hastalığı kontrol altına almaktır.
Otoimmun hastalıklar genellikle uzun süreli, kronik hastalıklar olarak değerlendirilirler.
Bir otoimmun hastası beslenmesine, uyku düzenine, stres yönetimine dikkat ederek, düzenli egzersiz yaparak ve toksinlerden uzak durarak sağlığının yönetiminde proaktif bir rol alır.
